mandag 19. mars 2012

Anita Nair: Damekupeen

Denne leseopplevelsen ble annerledes enn jeg hadde tenkt. Med meg i India-bagasjen hadde jeg Gudene av små ting, En passende ung mann, Slumdog Millionare og Seks mistenkte.

Det er sikkert feil å si at dette ble mindre India, men den ble i alle fall mer allmenn enn jeg hadde forventet.

Damer. Kvinner. Jenter. Ung, voksen, gammel. Ulike valg og overlevelsesstrategier. Kjemilæreren som gifter seg med inspektøren med psykopatiske trekk. Fattigjenta som blir voldtatt og fornekter barnet som ble resultatet av overgrepet. Hovedpersonen Akhila som blir overhodet i familien etter farens død, og som utsletter seg selv og sine behov.

Språket i romanen er innimellom klisjeaktig, andre ganger er metaforene og bildene overraskende og interessante.

Jeg syns ideen om å veve seks fremmede liv sammen er bedre enn resultatet. Akhila speiler eget liv i de andres på sett og vis, og gjør seg refleksjoner knyttet til egen historie. Imidlertid har hun allerede før hun møtte de fem andre i kupeen tatt sitt valg. Sånn sett ble ikke sammenbindingen av de seks skjebnene så viktig.

Denne boka var årets første for Bokdamene på Byneset. Bokdamene som siden sist også er blitt seks - like mange som går i en indisk dametogkupe.

Bokdamene kjører videre med båt, til Island. Boka som står for tur er nemlig Jon Kalman Stefanssons Himmelrike og helvete.

1 kommentar:

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D