søndag 10. mai 2009

Jeg forbanner tidens elv av Per Petterson

Per Petterson fikk Nordisk råds litteraturpris 2009 for denne boka.

Hovedpersonen er Arvid Jansen. 37 år og i ferd med å skilles. På samme tid får Arvids mor en alvorlig kreftdiagnose. Mora reiser til Danmark, som er hennes fedreland, og Arvid reiser etter. Det blir fort tydelig at forholdet mellom mor og sønn ikke er så bra. Arvid higer etter mora kjærlighet, og hun avviser. Det lukter rett og slett ødipuskompleks.

Petterson tar oss med bakover i tid. Det gir noen tråder som kan forklare nåtidens forhold mellom mor og sønn. Arvid har alltid ønsket å få moras annerkjennelse, og oppnår det stikk motsatte da han slutter skolen for å bli proletar og arbeide for revolusjon. Det som knytter bånd mellom dem er interessen for litteratur og film. De greier likevel ikke å komme hverandre nær på det personlige planet. Kommunikasjonen er fraværende, og i alle fall ikke verbal, og de forblir ukjente for hverandre.

Jeg får lyst til å rive tak i både Arvid og mora, riste dem og be dem om å skjerpe seg.

Likevel tror jeg ikke dette er uvanlig; at man er ukjente for hverandre selv som foreldre og barn, søsken og ektefeller.

Dette er ikke den mest medrivende, euforiske leseopplevelsen jeg har hatt, men jeg likte den likevel. Og: Den som har et forhold til Trondheimsveien, Carl Bernes plass og Groruddalen finner masse referanser i boka. Det var midt i blinken for meg.

6 kommentarer:

 1. Hvilken likte du best, denne eller "Ut og stjæle hester"? Jeg har ikke lest noen av de, men de frister ikke heller...i hvertfall ikke enda.

  SvarSlett
 2. Min hukommelse svikter meg innimellom, men jeg er da rimelig sikker på at jeg ikke har lest "Ut å stjæle hester". :o) Bokjentene var imidlertid klare på at "Ut å stjæle hester" desidert var best.

  SvarSlett
 3. Jeg likte Ut å stjæle hester mye bedre, men jeg likte veldig godt Jeg forbanner tidens elv også. Fin omtale Mettemor - jeg også ble dødsfrustrert over Arvid og mora. Er det mulig, liksom!

  SvarSlett
 4. Har ikke lest Petterson ennå, men har tenkt å lese denne og hesteboka etterhvert.

  SvarSlett
 5. Knirk: Tror absolutt at det er mulig - å kommunisere så dårlig. Kommunikasjon er noe av det vanskeligste som finst. (Og noe av det mest spennende!) Og uansett; man må ihvertfall PRØVE.

  SvarSlett
 6. Enig med dere: ut å stjæle hester var hakket bedre - det var litt varmere i været og litt annen stemning i den boken!

  SvarSlett

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D