lørdag 4. juli 2009

Stockholms skatter

Nå skal jeg ta deg med på en liten runde på Södermalm i Stockholm. Det er bydelen jeg kjenner best i Stockholm, og som jeg er blitt veldig begeistret for. Kanskje jeg kan greie å formidle noe av årsaken her?

Vi starter turen i Slussen. Helt øverst på Söder, og rett sør for Gamla Stan. Vi går oppover Götgatan, og vil først shoppe litt.Dette er en butikk med masse kule t-skjorter. Flere i mitt reisefølge falt pladask og vi måtte innom her mer enn en gang, men det gjorde ingenting.Litt videre i Götgatan ligger en fin Ordning & Reda-butikk. For den som liker papirvarer kan ikke en slik forretning gås forbi. Jeg kjøpte meg en fin reisemappe til billetter og reisedokumenter. Jeg flyttet inn i den med en gang og allerede på hjemturen var jeg blitt glad i den. Neste gang jeg er på tur har jeg orden i papirene!Når vi kommer på toppen av Götgatan, dukker Globen opp i horisonten. Et vakkert byggverk. Nesten av en annen verden.Det viktigste av alt når man går omkring er å huske å spise. Da beholder alle humøret og verdigheten. En dag kom vi over Saimi Brown. Den ligger på hjørnet Åsögatan-Borgmestergatan. De som jobbet der var veldig hyggelige og vi fikk salat med godt brød mens vi ventet på maten.Dette var min lunsjrett, en slags tapastallerken. Suppe, wrap, kylling og enda mer godt.Når vi er inne på mat så hører litt søtt også med. Sønnen min forelsket seg i disse sjokoladekakene. Mmm. Visste du forresten av sjokoladekake også kan kalles kladdkaka på svensk?Etter mat, kan man godt se innom flere butikker, og i Kocksgatan ligger 125 kvadrat med kunsthåndverk av mange slag. Jeg fikk gave fra denne butikken av sønnen min (8 år).Gaven var dette kattebrettet. Er det ikke morsomt? Det er laget av Annika Samuelsson, og bildet er sakset fra butikkens hjemmeside.Vi nærmere oss slutten på den lille rundturen. Vi stopper på ved Mosebakke etablissement som ligger genialt til på Söders tak med utsikt utover sjøen mot Djurgården. Etablissementet yret av liv fra ettermiddag til langt på natt.Nesten hver kveld før vi gikk hjem til hotellet måtte vi stanse i Katarinavegen og se utover vannet, byen, himmelen. Lufta var varm og i hjertet vårt hadde den svenske hovedstaden tilrøvet seg litt av plassen. En velfortjent liten flik.

Sukk! Stockholm og Söder anbefales.

5 kommentarer:

 1. Vi var i Stockholm i mars og da bodde vi i (på?) Södermalm og vi ble veldig begeistret. Så mange kule butikker, husker blant annet den t-skjortebutikken, en morsom hattebutikk og en bokbutikk som var ganske smal og avlang (ikke en kjede, en av disse fine uavhengige bokbutikkene). Mosebakke var også veldig fint husker jeg, utrolig utsikt. Fint å komme seg bort fra de mer turiststedene:-)

  SvarSlett
 2. Det var knallfin tur, og jeg føler at jeg nesten er tilbake når jeg leste dette innlegget :-)

  SvarSlett
 3. Groskro: Ja, følte det slik jeg også; at jeg gikk opp igjen stiene vi gikk for ikke lenge siden.

  Karin: Ja, Söder har mange kule butikker - og kaféer. I området Bondegatan-Skånegatan er det mange second hand-butikker, samt to Cocktail de luxe-butikker med masse retro-ting. Se på Groskro's verden og til hennes innlegg om Stockholm, da ser du en kul lommebok hun kjøpte der. Cafe String i Bondgatan er også et must. Den bokhandelen du var innom er jeg ganske sikker på jeg også besøkte. Den lå i Götgatan den også, lurer på om den het Södermalms bokhandel, rett og slett. Langt, trangt, ufancy lokale. Denne gangen kjøpte jeg ingenting. En gang jeg var i Brussel fant jeg en herlig bokhandel jeg ikke greide å forlate uten å kjpe mange bøker - på fransk. Et språk jeg nesten ikke kan ... Men bøkene er fine likevel, og flere av dem var barnebøker med vakre tegninger.

  Bøker og reiser - nødvendinge ingredienser i livet. Nå leser jeg i Levende hage av Dag Tjernshaugen. Han skriver om den naturlige hagen; man skal ikke gjøre store inngrep fordi man forstyrrer det naturlige liv til små planter og insekter. Deilig musikk i mine ører. Likevel skal jeg nå komme meg ut og luke litt i bedene.

  :-)

  SvarSlett
 4. Takk for turen - Stockholm er en fantastisk by som man kan besøke igjen og igjen :-)

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelig kommentar på bloggen min!
  Dette var et flott innlegg, jeg koste meg med bildene og lengter etter å reise på second hand og marked.
  http://jippijei.blogg.no

  SvarSlett

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D