fredag 9. april 2010

Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry


Kilde

Det var en gang en liten prins på en liten plantet. En dag ville han reise til andre planeter for å se hva han fant der.

Han var innom flere enmannsplaneter. Han besøkte en konge, en forretningsmann og en dranker. Til slutt kommer han til jorden hvor han treffer en mann som har havarert med flyet sitt i Sahara.

Da jeg leste Afrodites basseng av Gert Nygårdshaug for kort tid siden, og fant mange referanser til Den lille prinsen, måtte jeg lese Saint-Exupérys bok igjen. Dette er en forunderlig liten historie med stort dannelsespotensial; om etikk og filosofi, vennskap og verd.

For eksempel møter den lille prinsen en rev. Prinsen spør om de skal leke. Reven sier at det kan de ikke, for han er ikke "gjort tam". Med det mener han at prinsen og han ikke har knyttet noen bånd ennå; de kjenner ikke hverandre, er ikke blitt venner. Etterhvert lærer prinsen og reven hverandre å kjenne, og de gjør seg verdifulle for hverandre - og dermed også sårbare, fordi de kan miste noen de er glad i. Reven sier også:

En kan bare se riktig med hjertet. Det vesentlige er usynlig for øyet. (s. 78)

Det er så enkelt og vakkert sagt.

Niåringen min liker også Den lille prinsen. Historien skaper masse undring hos han.

Og for alltid skal jeg huske gateloppemarkedet i Valbonne våren 2000, da jeg fant et brukt eksemplar av Den lille prinsen, som jeg tok opp og la tilbake. Aldri har jeg vel vært nærmere enden av regnbuen?

2 kommentarer:

  1. Dette er en nydelig bok! Hadde helt glemt den. Kanskje jeg skulle prøve den på 4-åringen min også? :)

    SvarSlett
  2. Ja det er en vakker bok som passer for alle aldre :)

    SvarSlett

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D