søndag 27. november 2011

Bokdamene på Bynesets lutefisklag og Karin Fossum: Jeg kan se i mørket

På selveste dagen for Bragepris-utdelingen møttes bokdamene på Byneset for å spise lutefisk, og snakke om bøker og livets viderverdigheter for øvrig.

Egentlig var det Tomas Espedal som sto for tur på den opprinnelige planen. Men vi hadde måtte avlyse et møte tidligere på høsten slik at Karin Fossums Jeg kan se i mørket var kveldens bok. Uansett passerte Espedals navn våre lepper mer enn en gang; Han fikk jo Brageprisen for beste skjønnlitterære bok denne kvelden. Og stemmen hans under intervjuet på radioen; så annerledes enn jeg hadde tenkt meg. Svakere, mer usikker, liksom.

Lutefisken var himmelsk. Åste hadde handlet i selveste Ravnkloa, og kunne kunsten med å salte nok. Bjørg hadde kokt ertestuing i over en time, og det var nok til flere lutefiskmiddager om så var. Raspet ost, hvit saus med sennep, sennep, sirup, lefse, kålstappe. Og det som topper det hele: Bacon. Men Riktor var ikke helt god. Fossums hovedperson. Sykepleieren på Løkkas sykehjem som klyper pasientene bak ørene og lar være å gi dem medisinene sine.

Det er en psykothriller Fossum har skrevet. Fra Riktors perspektiv. Hvordan han normaliserer sine slemme handlinger, hvordan han har urealistiske dagdrømmer om oversykepleier Anna. Om at hun en dag skal se selveste Riktor og all kjærligheten han føler for henne. Slik til tross for Riktors asosiale atferd.

Innimellom nydelig fisk og alskens tilbehør fikk vi visst ikke helt konkludert på hva vi syntes om boka. Kanskje ga den litt for lite tyggemotstand? Ingen klassiker som blir stående, men en lettlest spenningsbok som vakte antipatier og tanker om at det foregår mye gørr. Noen linjer trakk vi til et drama fra virkeligheten. Sykepleieren Arnfinn Nesset drepte de han var satt til å pleie med Curasit.

Kveldens prisvinner, ved siden av brageprisvinner Espedal, var årets første lutefisk. Og på neste møte, kjære Tomas Espedal, skal kulturkjerringene, alias bokdamene, analysere den eldre forfatterens unaturlige forhold til unge kvinner. Vi gleder oss!

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en koselig kveld. Jeg spiste lutefisk på fredag, men liker tilbehøret mest.....Som den kulturkjerringa jeg er skal jeg høre Espedals siste bok, og jeg gleder meg litt. Håper at han ikke har noen likhetstrekk med Tiller, jeg lider av Tillerfobi og den er uhelbredelig.

    SvarSlett
  2. Jeg som hadde tenkt å ønske meg Karin Fossums bok til jul, det kommer jeg ikke til å gjøre nå!

    Hørtes forøvrig ut som en fin kveld :-)

    SvarSlett

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D