tirsdag 25. august 2009

Tematrio - Yrker

Lyran utfordrer til å skrive om tre bøker som beskriver hovedpersonens yrker.

Her er mine tre yrkesvalg.

[1]
Den første hovedpersonen jeg kommer til å tenke på er Kurt. Truckføreren. Erlend Loe har skrevet fem bøker om Kurt. Den siste ble relativt omdiskutert, ikke minst i Sverige. Kurtby, het den, og har masse referanser til hendelsene i Knutby, der en pastor og Kristi Brud spilte sentrale roller. I Kurtby blir Kurt pastor, en skummel en. Men til vanlig er Kurt truckfører på kaia, gift med Anne Lise og pappa til Lille-Kurt, Bud og den tynne Helena. Bøkene er egentlig barnebøker, men de passer minst like godt for voksne.[2]
I Mitt navn er Karmosin av Orhan Pamuk er flere hovedpersoner miniatyrmalere/illustratører. Handlingen er lagt til Istanbul på 1500-tallet, og malekunsten er forbudt av religiøse grunner. Sultanen ville imidlertid ha sine bøker illustrert, og det ble gjort av miniatyrmalere. Boka er fascinerende av mange grunner. Tiden, stemningen, et mord, de litterære grepene.

[3]
Hovedpersonen i Henrik Langelands Francis Meyers lidenskap er professor. Litteraturprofessor Meyer bryter med all etikk i sitt forsøk på å tekkes studenten Nadia. Dette er et klassisk drama, skrevet på en morsomt og spennende måte med litterært institutt på Universitetet i Oslo som kulisse.

3 kommentarer:

 1. Jeg kom også til å tenke på Kurt etter at jeg hadde gjort ferdig tematrioen.
  Mitt navn er Karmonsin er en bok som ligger høyt oppe på lista over bøker jeg har tenkt å lese snart.

  SvarSlett
 2. Kanske skulle jag prova en bok till av Pamuk, jag gillade inte Snö.

  SvarSlett
 3. Jeg er veldig glad i Kurt-bøkene, de er fryktelig morsomme både for voksne og barn :-) Men har ikke sett filmen Kurt blir grusom ennå, det tror jeg blir et must å få med seg!

  SvarSlett

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D