mandag 20. august 2012

Tom Rachman: Siste nytt

Denne gangen har jeg lyst til å skrive noe om forfatterens grep, eller måte å bygge opp romanen på.

Rachmans bok består av mange enkeltfortellinger. Hver for seg kunne de godt vært en novelle. Hver enkelt fortelling knyttes imidlertid sammen med de andre, og kaster lys over hverandre.

La meg utdype.

Novellene har en overbygning. Den består av en nyhetsavis, en engelskspråklig papiravis. Grunnlagt av en amerikaner og med hovedkvarter i Roma. Alle novellene er knyttet til personer som på ulike vis har et forhold til avisen. I en novelle møter vi frilanseren som bor i Paris, og som teknologien og snart hele familien har gått fra. I en annen møter vi økonomisjefen som har kvittet seg med medarbeidere, men kanskje selv blir lurt? Leseren er representert. Eieren. Redaktøren. 

Novellene representerer ulike desennier av avisens historie, og novellene har små mellomspill som sier noe om etableringen og endringer.

Grepet er ganske finurlig, og det er vellykket.

Likevel er det forfatterens evne til å skape troverdige, kompliserte hovedpersoner jeg er mest imponert over. Enken med tvangstanker og frilanseren hvis yngre kone har flyttet inn hos naboen er skjebner som vil bli husket en stund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Det er sååå kjekt å få tilbakemelding på innlegget mitt. :-D